Frågor & svar

Här har vi listat de vanligaste frågorna med svar

Om ni inte hittar just det som ni funderar över går det bra att maila oss direkt på info@emmaultraljudsklinik.se

Hur går en ultraljudsundersökning till?

Undersökningen genomförs med en ultraljudsgivare, och under tiden ser ni bilderna på fostret direkt på en 42” TV-skärm. Ultraljudsbarnmorskan beskriver vid undersökningen vad som ses på skärmen och de mätningar av t.ex. fostrets storlek som görs.

En vaginal ultraljudsundersökning påminner om en gynekologisk undersökning. En vaginalgivare är en stav som förs upp i slidan. Det gör inte ont, men kan kännas lite obehagligt precis i början av undersökningen. En vaginal ultraljudsundersökning kan vara den lämpligaste metoden tidigt i graviditeten.

Kan en ultraljudsundersökning vara farlig för fostret?

Ultraljud är ljudvågor med hög frekvens som inte kan höras av det mänskliga örat. Ultraljud har använts i mer än 30 år och det har inte framkommit några skadliga effekter på foster.

Får jag ta familjen med mig på undersökningen?

Vid alla undersökningar går det bra att ta med sig upp till två vuxna. Små barn tycker sällan det är lika spännande med ultraljud som föräldrarna. De kan lätt bli otåliga och undersökningen kan bli splittrad för alla inblandade. Detta kan vara särskilt påtagligt om ultraljudet skulle visa något avvikande. Vår policy är därför att föräldrar får ta med sig barn över 7 år på alla våra undersökningar efter graviditetsvecka 24. Inga barn tillåts närvara i undersökningar som sker före graviditetsvecka 24.

Hur ska jag förbereda mig på ultraljudsundersökningen?

Du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt. Det kan under de första 20 graviditetsveckor vara en fördel att vara lite kissnödig, eftersom en välfylld urinblåsa lyfter upp livmodern och gör bilden lite tydligare.

Vad är skillnaden mellan 2D, 3D och 4D?

2D är traditionella ultraljudsbilder i svartvit. Utifrån 2D bilden kan 3D bilden konstrueras vilken ger en mer verklighetstrogen bild av fostret och således påminner mer om ett vanligt foto. 4D är rörliga 3D bilder eller små filmsekvenser.

Måste jag boka tid?

Ja, lediga tider bokas enklast genom vår online bokningskalender. Det går även bra att ringa oss på tel. 040-98 70 80 .

Vad är FMF?

FMF står för Fetal Medicine Foundation som är en världomspännande organisation med målsättning att förbättra graviditetsövervakningen. Organisationen tillhandahåller utbildningsprogram och kontrollerar årligen att kompetensen upprätthålls. Alla ultraljudsbarnmorskor och läkare på Emma ultraljud har godkända FMF-certifieringar.

När tas blodprovet vid ett KUB-test?

Patienter som tillhör Region Skåne tar sitt blodprov på MVC eller laboratorium. 

Patienter som inte tillhör Region Skåne kan ta blodprovet i samband med KUB-undersökningen eller få remiss hemskickat för provtagning på hemsjukhusets laboratorium.  

Kan man få reda på könet vid en ultraljudsundersökning?

Från och med graviditetsvecka 18+0 kan man oftast få reda på könet om ni så önskar.

Får vi filma eller fotografera under vår ultraljudsundersökning?

Ingen egen fotografering eller filmning tillåts under ultraljudundersökningen.